top of page

הדרך להיות יועצת הנקה IBCLC

לאחרונה שיתפתי במבחן ההסמכה ל-IBCLC שעשיתי בספטמבר האחרון. הרבה אנשים שאלו אותי מה זה בדיוק, למה עשיתי את זה ואיך זה משנה לי את החיים. שאלות לגיטימיות ומעניינות שהחלטתי לסכם ולשתף בפוסט הבא.


מה ההבדל בין מדריכת הנקה ליועצת הנקה IBCLC?

מה צריך לעשות בשביל להיות יועצת הנקה IBCLC?

ומה הדרך שאני עברתי?


זה פוסט שהייתי צריכה לקרוא אי שם בתחילת הדרך כשחיפשתי ללמוד הדרכת הנקה.

ההגדרות רבות ולא תמיד ברור לנו מה ההבדלים ביניהן ואיך משיגים כל תואר.

אם מעניין אותך ללמוד את התחום, או מה ההסמכה של יועצת ההנקה שליוותה אותך. וגם אם מסקרן אותך לדעת מה עברתי בשנים האחרונות ולמה אני מתרגשת מהמבחן הגדול הזה שעשיתי לפני חודשיים -


קבלי את המדריך המלא: הדרך להיות יועצת הנקה IBCLC


כיום יש מספר הסמכות בתחום של הנקה:

יועצת הנקה IBCLC – שהיא יועצת הנקה מוסמכת על ידי הארגון האמריקאי, והיא ההסמכה היוקרתית והנחשבת ביותר בכל העולם ליועצות הנקה. הארגון שנקרא IBLCE מסמיך יועצות הנקה בינ"ל, ומהווה גג מקצועי ליועצות ההנקה מתוך רצון לקדם הנקה ואת בריאות הציבור ולשמור על סטנדרטים מקצועיים ואתיים בינ"ל.

על מנת להיות יועצת הנקה יש לעמוד במספר דרישות של הארגון, אותן אפרט בהמשך.

אחת הדרישות היא קורס הדרכת הנקה בסיסי.


מדריכת הנקה – מי שעברה את קורס הדרכת ההנקה הבסיסי שכולל מאות שעות תיאורטיות ומעשיות. בארץ יש מספר מקומות ללמוד את הקורס הזה, מצפון ועד דרום על ידי יועצות הנקה מנוסות בתחום. בעצם כל מי שרוצה להיות יועצת הנקה IBCLC צריכה קודם לעבור קורס כזה.


יועצת הנקה של משרד הבריאות – מי שהיא אחות ועובדת במסגרת הציבורית, בבתי חולים או בטיפות חלב, ועברה הכשרה בסיסית של משרד הבריאות בתחום ההנקה.


בנוסף לכך, ישנם קורסים נוספים לאנשי ונשות מקצוע נושקים כמו דיאטניות ורופאות, תומכי הנקה.

רופאות ורופאים יכולים להיות חלק מהחברה לרפואת הנקה. אבל זה כבר לפוסט אחר.


אז אחרי שעשינו סדר בהגדרות, חשוב לי לומר שאפשר להיות יועצת הנקה טובה בכל אחת מהקטגוריות וההגדרות.

מה הופך אותך להיות יועצת הנקה טובה? שאלה גדולה שיש לה תשובות רבות.

אני כבר 4 שנים מדריכת הנקה, ליוויתי מאות אמהות בדרכן בהנקה. היו הרבה הנקות שעזרתי להן לקרות וכל זה מבלי שהייתי IBCLC. אני לא נכנסת לדירוגים והשוואות, אבל כן מנסה לשפוך אור על ההבדלים בין ההסמכות השונות.



אז מה הדרישות להיות יועצת הנקה IBCLC?

1. כפי שאמרתי צריך קורס הדרכת הנקה בסיסי עם מינימום של שעות תיאורטיות וקליניות.


2. בנוסף עלייך ללמוד קורסים תיאורטיים בנושאים שקשורים בעקיפין להנקה, ברמה אקדמית: ביולוגיה, אנטומיה, פיסיולוגיה, תזונה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, התפתחות הילד.

וקורסים שקשורים למיומנויות בעבודת היועצת: מיומנויות תקשורת, תיעוד רפואי, טרמינולוגיה רפואית, אתיקה וקורס החייאת תינוקות עדכני.

מי שיש לה תואר באחד המקצועות המאושרים, כמו תזונה, ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת - פטורה מהקורסים הללו ונדרשת רק לקורס הבסיסי ולשעות הקליניות.

אילו שעות קליניות?


3. אז הדבר הבא בנוסף לכל מה שציינתי מעלה הוא צבירה של 500 שעות קליניות תחת מנטורינג, אותן ניתן לעשות בביקורי בית, בקליניקות קהילתיות, טיפות חלב או בבתי החולים שמאפשרים זאת. במהלך צבירת השעות המדריכה צריכה לתת את הייעוץ תחת הפיקוח של יועצת הנקה שהיא IBCLC מנוסה. ישנו מסלול מקביל בו ניתן לצבור 1,000 שעות באופן עצמאי במסגרות שמאושרות על ידי IBLCE.


לאחר שעמדת בכל הדרישות הללו (1.קורס הדרכה בסיסי, 2.קורסים נוספים בהתאם להשכלה ו- 3.שעות קליניות בהתאם למסלול שבחרת) ניתן לגשת למבחן ההסמכה הגדול של IBLCE שמתקיים פעמיים בשנה בשני מועדים – ספטמבר ואפריל. אליו יש להירשם כחצי שנה מראש, ועד 5 שנים מסיום קורס הדרכת ההנקה הבסיסי שביצעת.


המבחן מקיף נושאים שונים הקשורים להנקה באופן ישיר או עקיף; פיסיולוגיה ואנטומיה של השד וייצור החלב, אנטומיה של הפנים של התינוק, התפתחות תינוקות, פגים, הרכב חלב אם, תרופות והנקה, היבטים פסיכולוגיים, סוציולוגיים ועוד ועוד ועוד.


המבחן כולל סה"כ 175 שאלות, מחולק לשני חלקים וכולו באנגלית. החלק הראשון עם 90 שאלות אמריקאיות מילוליות, חצי שעה הפסקה ואז חלק שני עם 85 שאלות אמריקאיות שמתבססות על תמונות ועל תיאורי מקרה. סה"כ כ-5 שעות של כיף.


ואז צריך לחכות כ-3 חודשים עד לקבלת תוצאות המבחן.


מי שעברה את המבחן (לכל מועד יש ציון עובר אחר) מוסמכת להיות יועצת הנקה IBCLC.


ואז היא סיימה את הדרך?

אז זהו, שלא. כפי שכתבתי קודם IBLCE הוא ארגון שרוצה לשמר סטנדרטים מקצועיים גבוהים, ועל כן כל מי שהיא IBCLC מחויבת כל 5 שנים להוכיח שהשתתפה בקורסים וכנסים מקצועיים וכל 10 שנים לעבור מבחן. את אותו המבחן שתיארתי קודם.


זאת הדרך המתמשכת להיות יועצת הנקה IBCLC.


כפי שניתן לראות זאת הסמכה מאוד ארוכה ומעמיקה. ובהחלט לא כל אחת צריכה לעבור אותה, בהתאם לשאיפות המקצועיות והאישיות שלה. אני חושבת שבמקרי הנקה בסיסיים ניתן בהחלט לסייע ולהיטיב גם מבלי לעבור את כל המסלול הזה. יחד עם זאת, אני בהחלט חושבת שהמסלול מחייב אותך להעמיק ולהתמקצע ברמה הרבה יותר גבוהה וכמובן להיות מסוגלת לתת שירות מקצועי, שרואה את כל התמונה ולהיות מסוגלת לסייע גם במקרים מורכבים יותר.


מהדרך גם ניתן להבין שהנקה היא לפעמים מורכבת ודורשת ליווי מקצועי ומעמיק. שכולל הבנה וידע ספציפי בהנקה ובכל ההיבטים הקשורים אליה.


אז מה הדרך שאני עשיתי?

את קורס ההדרכה הבסיסי למדתי ב-2016 בביה"ס "ללדת" בחיפה אותו העבירו הדי הרפז וענת יערי המדהימות, שתיהן IBCLC, שכיום מעבירות קורס דומה במכללת אורנים. עם סיום הקורס המשכתי עם הדי וענת לצבירת שעות קליניות בקליניקה הקהילתית (שהתקיימה במקומות שונים בחיפה ובקריות וכיום מתקיימת בקיבוץ רמת יוחנן).


בנוסף לכך ביצעתי שעות קליניות גם בביה"ח לניאדו תחת המנטורינג של ד"ר ג'ינה ויסמן וסתיו בלמן המהממות, גם הן IBCLC וגם אחיות, וג'ינה היא גם רופאת שיניים. במסגרת ההתמחות בלניאדו הדרכתי תלמידות בקורס הדרכת הנקה הבסיסי שהן מעבירות במסגרת מועדון "חלב אם" בוינגייט.


בנוסף, אספתי את כל הקורסים הנדרשים. את חלקם למדתי בשנים האלו אונליין, וחלקם כבר עשיתי בעבר במסגרת הלימודים האקדמיים שלי לתואר הראשון והשני וכן הכשרות נוספות שביצעתי בעברי (למשל פיסיולוגיה ואנטומיה למדתי בעבר במסגרת קורס מדריכות אירובי בוינגייט).


הדרך שלי ארכה כ-4 שנים, במהלכן עבדתי באופן פרטי וליוויתי מאות אמהות בדרכן בהנקה, העברתי מפגשי הכנה להנקה פרטניים וקבוצתיים, וגם ילדתי את בתי השנייה איילה שלימדה אותי לא פחות מכל הלימודים והעבודה. על הנקה, על אמהות ועל הדרך. שלוקחת את הזמן שלה, ושאת פירותיה לפעמים נקצור אחרי קשיים אתגרים ומהמורות שנצליח לעבור.


אני שמחה ושלמה לגמרי עם ההחלטה לעשות את המסלול המלא להיות יועצת הנקה IBCLC. מחכה בקוצר רוח לתוצאות המבחן שלי.

אני יודעת שעשיתי דרך טובה, איכותית, מעמיקה. שלקחתי את הזמן ללמוד ולספוג בתוכי את כל הידע הרב. גם למבחן עצמו למדתי היטב, העמקתי והרחבתי את הידע עוד ועוד.

אני מקווה שתוצאות המבחן ישקפו את זה, וגם אם לא, אני שלמה ויודעת שעשיתי את הכי טוב שלי, ושאני אמשיך לעשות את הכי טוב שלי.

כי הדרך לעולם לא מסתיימת, היא ממשיכה ומתפתלת ומתארכת. וטוב שכך.

ובעצם, את הידע שרכשתי אני כבר מיישמת ביום יום שלי עם האמהות שאני מלווה. גם ללא התואר הנכסף. אבל אין ספק שאת ההעמקה הזאת עשיתי הרבה בשל הצורך ללמוד לבחינה.


אני ממליצה לכל מי שעוברת או מעוניינת לעבור את הדרך הזאת, להאמין בעצמה קודם כל.

כמו שאנחנו מלוות אמהות בתהליכי הנקה שלוקחים את הזמן שלהם, לקחת את הזמן לעצמך ללמידה, להעמקה, לדברים הנכונים לקרות.

למצוא לעצמה מנטורינג איכותי ונכון לה, עם נשים שנעים לה לפגוש וללמוד מהן. אני מאוד ממליצה לעשות מנטורינג מגוון, עם כמה סגנונות של עבודה כי לומדים מזה מאוד.

גם כאן, כמו באמהות, אין דרך אחת נכונה להיות יועצת הנקה טובה. בלמידה מגוונת, תוכלי למצוא את הדרך הנכונה לך. את היועצת שאת.

אם את עוברת את התהליך ויש לך התלבטויות או שאלות את מוזמנת לדבר איתי.


בהצלחה!


עדי


bottom of page